NAPELEM MEZŐVEL CSÖKKENTI ENERGIAKÖLTSÉGEIT KAPOSFŐ

Címkék: Nyertes megvalósulás alatt Megvalósult pályázataink

Befejeződött a település villamos energia költségét jelentősen csökkentő, uniós forrásból létrejött napelem mező kiépítése Kaposfőn. A község Önkormányzata a Széchenyi 2020 keretében megjelent, „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című, KEOP-2014-4.10.0/N kódszámú pályázati konstrukcióban elnyert, több mint 44,5 Ft vissza nem térítendő forrásból valósította meg a fejlesztést, amely 100 %-os támogatási intenzitást jelentett.

A beruházás során 50 kW-os napelem mezőt építettek ki az Önkormányzat tulajdonában lévő Búzavirág utca 1. szám alatti saroktelken. A telek elhelyezkedése, benapozottsága kiváló adottságokat biztosít a napelemes rendszer működtetéséhez. A műszaki kivitelezés során a telek nyugati sarkán csatlakozópontot alakítottak ki a váltóáramú rendszerre való kapcsolódáshoz. A napelem mező 200 db, egyenként 250 w-os napelem panelből épült fel, valamint hálózati invertert, tűzvédelmi kapcsolót és túlfeszültség levezető szekrényt is telepítettek. A beruházással a település villamos energia költségei mintegy 40 %-kal csökkenek a jövőben. A megtakarítást a település egyéb üzemeltetési és fejlesztési költségeire fordíthatja az Önkormányzat.

A projekt elsődleges célja az Önkormányzat jelentős energiaköltségeinek csökkentése volt, másodlagos szempontja pedig a környezettudatos szemléletformálás. A XXI. század alapvető feladata a korszerű energiagazdálkodás megteremtése. Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya el kell, hogy érje legalább a 13 %-ot 2020-ra, a bruttó energiafogyasztásra vetítve. A megvalósult projekt eredményeként a teljes hazai energiafogyasztáson belül növekszik a megújuló energiaforrásokból termelt energia aránya. A beruházás a település energiaköltségeinek csökkentése mellett hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a környezettudatosság erősítéséhez.

Kaposfő Község Önkormányzata a KEOP-4.10.0/N/14-2014-0009 azonosítószámú, „Kaposfő Község Önkormányzata villamos energia fogyasztásának csökkentése - fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című projekt keretében, európai uniós támogatással valósította meg a beruházást.

Helyszín

Kapcsolódó anyagok

« Vissza a hírek listájához

« Vissza az előző oldalra

Ugrás a fejlécre
Ugrás a navigációra