Isten éltessen Kedves Éva! Kedves Ádám!

Címkék: Névnapok Ünnepek Általános

E napon böjt van, ezért karácsony böjtjének is nevezik. Számos népszokás, hiedelem tartozott ehhez a naphoz.

Mezei munkát már ilyenkor nem végeztek. Az asszonyok takarítottak, sütöttek, főztek. A férfiak kiseperték az udvart, kitisztították az istállót. A kölcsönkért tárgyakat, eszközöket visszaadták / visszakérték, mert úgy tartották, ha a tárgyaik másoknál maradnak, az elviszi a szerencséjüket. Ezen a napon és a karácsonyra való készülődés időszakában is jellemző a köszöntés.

Különböző vidékeken ennek más-más hagyományai vannak.

Jellemző volt sokhelyütt, hogy 24-e éjjelén pásztorok járták a falut, nagy zajt csapva "űzték el a gonoszt". Egyébként különböző korcsoportok különböző napszakban jártak köszönteni. Délben kezdték a gyerekek, vacsora után a fiatalok, este 9 után a felnőttek, többnyire a házas emberek.

A köszöntés fajtái:

kántálás (énekelve jártak házról házra),

a betlehemezés (betlehemmel jártak, megjelenítették a bibliai jelenetet, a pásztorok köszöntését, stb. ),

vagy szálláskeresés (eljátszották, mikor Mária és József szállást keresett).

A különböző köszöntések feladata volt a következő évi termékenység, bőség, szerencse biztosítása.

A 24-i eseményekben fontos szerepet játszott a vacsora. A katolikus egyház valaha szigorú böjtöt rendelt el erre a napra. Ekkor a böjt az éjféli miséig tartott, később az egyház megengedte, hogy a böjt alatt is napjában egyszer jól lehet lakni. Ekkor nőtt meg a jelentősége a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának. A jellegzetes 24-i, esti ételek azonban még ma is őrzik a böjti étrendi szokásokat. Ilyen például a halfogyasztás szokása, vagy a jellegzetes karácsonyi mákos guba. Fontos volt a karácsonyi asztalra és alá tett dolgoknak a szerepe is. A karácsonyi abroszból vetettek később először az évben, mert az termékenységet hozott. Az asztal alá gazdasági és házi eszközöket tettek, mert ezek ott megszentelődtek, és ezáltal később hatékonyabbak voltak. A karácsonyi ételek maradékát (karácsonyi morzsa) az asztalon hagyták, mert később mágikus tulajdonsággal bírtak. Azt tartották, hogy az ilyenkor hazajáró holtak ebből esznek. Ez az időszak egyébként a természetfeletti lények eljövetelének időszaka is volt. Az éjféli misén a templomban a lucaszékre állva meg lehetett látni a boszorkányokat. Egyes hiedelmek szerint ilyenkor meg lehetett érteni az állatok beszédét is.