A Nyári Napközis tábor Patcán!

Címkék: Nyertes megvalósulás alatt Megvalósult pályázataink

A Nyári Napközis tábor gyermekei és nevelői Patcára az ismert Katica -tanyára látogattak július 20-án.

A nyári napközis tábor Patcán

A Katica Tanya ötlete Handó János és felesége, Eszter tapasztalt utazók fejéből pattant ki. Céljuk minél több embert visszacsalogatni a természetbe, hogy érezzék a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhessék az állatokat, valamint elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva tanítsák korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra!

Programok tucatjait a Kalandpark biztosítja, amelynek célja kettős. Egyrészt bemutatni a különböző háziállatokat, köztük őshonos magyar fajokat (mangalicákat, rackákat, magyar szürkéket), azok természetes környezetében számos játszva-tanító felirattal, ismeretterjesztő táblával, illetve bemutatni a hagyományos gazdálkodás eszközeit, az ekét, a traktort és a kombájnt. Másrészt sok játékkal, ügyességi akadálypályákkal, hancúrpajtával teszik az élményt teljessé. Programjaik a következő tematikát követik:

  • gazdálkodással kapcsolatos,
  • kézműves foglalkozások,
  • hagyományőrző foglalkozások,
  • természetismereti foglalkozások.

Az élményt teszi még gazdagabbá tucatnyi kültéri és beltéri játszva-tanító alkalmatosság, Játék, a XIII. századot idéző Lovagvár és a völgy aljában fekvő Katica Tó.

A csúszdaház egyedülálló: 3 beltéri óriás csúszdában, melyek 4 és fél, illetve 6 és fél méter magasak megtapasztalhatod a szabadesés érzését is. Felnőtt és gyermek játszóban minden korosztály együtt szórakozhat.

Természetesen a Kaposfői Napközis tábor is meglátogatta ezt a kalandokkal és izgalmakkal teli helyet 2012. július 20-án. Nekik is elsősorban a csúszdapark tetszett a legjobban és a gokartozás. Voltak, akik alig akartak elmozdulni a csúszdáktól, és félelem nélkül próbálták ki a felnőtteknek készült meredek és magas építményt. A kísérők, nevelők is kortól függetlenül csúsztak le többször is a hullámos és hosszú lejtőn. Ők nem merték a felnőttek részére épített szinte függőlegesen lefelé jövő csúszókát kipróbálni.

A gyereksereg kicsit szabadjára lett engedve, hisz nagyon sokféle dolgot akartak kipróbálni. Voltak, akiket az állatok is nagyon érdekelték, meg is simogatták a szelíd kecskéket és lovakat is.

A kaposfői iskolások már sokszor jártak itt, sokan napokat töltöttek együtt osztályfőnökeikkel, tanáraikkal. Olyankor minden programban részt vettek, közösen főzöcskéztek, kézműves foglalkozásokon vettek részt, a természetben túráztak. Szalai Józsefné – Terike néni – sokat mesélt azokról az időkről, hisz Ő szinte minden tanévben ott volt a tanítványaival. Neki köszönheti a mostani kis csapat azt is, hogy elmehettek együtt túrázni az erdőben, amely túraútvonal nem is volt olyan könnyű., hisz meredek utakon hol felfelé, hol lefelé kellett egymást segítve óvatosan lépegetni. Mindenki nagyon ügyesen vette az akadályokat, még a kisebbek is, akik még soha nem voltak ilyen túrán. A vezető nevelők mindenütt segítettek, vigyáztak arra, hogy senki ne maradjon le, így mindenki sérülés nélkül tette meg a nehéz utat, amelynek vége visszavezetett a tanyára.

Nagyon jól esett minden gyereknek és felnőttnek egyaránt ez a túra, az egészséges erdei levegő, a nem megszokott mozgás kis fáradtságot, de annál nagyobb élményt nyújtott.

Ezen a napon nem csupán a kaposfőiek vették birtokba a tanyát, hanem Budapestről és Nagybajomból is érkeztek gyerekek. A Budapestiek több napot is ott töltöttek, ott étkeztek, aludtak, és nekik rengeteg programot szerveztek a Katica tanya dolgozói. Sajnos a mi gyerekeinknek erre nem volt lehetősége, mert nagyok sok pénzbe került volna. Talán majd egyszer……….!

Szép volt ez a nap, a gyerekek fegyelmezettek voltak, az apró kis csínytevéseket szinte alig lehetett észrevenni.

Képek Patcából:

http://www.kaposfo.hu/mediatar/keptar/2012-07-21/patcara_latogatott_a_nyari_napkozis_tabor.html