Sajtóközlemény

Címkék: KEOP-4.10.0/N Napelemmező Nyertes megvalósulás alatt Megvalósult pályázataink

KÖRNYEZETTUDATOS ÉS ENERGIAHATÉKONY FEJLESZTÉS KAPOSFŐN

Kaposfő Község Önkormányzata uniós forrásból épülő napelem mezővel csökkenti a település villamos energia költségét. Az Önkormányzat a Széchenyi 2020 keretében megjelent, „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című, KEOP-2014-4.10.0/N kódszámú pályázati konstrukcióban több mint 44,5 Ft vissza nem térítendő forrást nyert a fejlesztésre, amely 100 %-os támogatási intenzitást jelent.

A beruházás során 50 kW-os napelem mezőt építenek ki az Önkormányzat tulajdonában lévő Búzavirág utca 1. szám alatti saroktelken. A telek elhelyezkedése, benapozottsága kiváló a napelemes rendszer működtetéséhez, nyugati sarkán csatlakozópont alakítható ki a váltóáramú rendszerre való kapcsolódáshoz. A projekt elsődleges célja az Önkormányzat jelentős energiaköltségeinek csökkentése, másodlagos szempontja pedig a környezettudatos szemléletformálás.

A műszaki kivitelezés során 200 db, egyenként 250 w-os napelem panelből álló mezőt építenek, valamint hálózati invertert, tűzvédelmi kapcsolót és túlfeszültség levezető szekrényt telepítenek. A beruházással a település villamos energia költségei mintegy 40 %-kal csökkenek a jövőben. A megtakarítás a település üzemeltetés és fejlesztés egyéb költségeire fordítható.

A XXI. század alapvető feladata a korszerű energiagazdálkodás megteremtése. Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya el kell, hogy érje legalább a 13 %-ot 2020-ra, a bruttó energiafogyasztásra vetítve. A projektnek köszönhetően a teljes hazai energiafogyasztáson belül növekszik a megújuló energiaforrásokból termelt energia aránya. A beruházás a település energiaköltségeinek csökkenése mellett hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a környezettudatosság erősítéséhez.

Kaposfő Község Önkormányzata a KEOP-4.10.0/N/14-2014-0009 azonosítószámú, „Kaposfő Község Önkormányzata villamos energia fogyasztásának csökkentése - fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című projekt keretében, európai uniós támogatással valósítja meg a beruházást.

Helyszín